О Т Ч Е Т на зона ЯНТРА за 2014/2015 г.

   

Дейността на лайънс клубовете - Лайънс клуб „Габрово“, Лайънс клуб „Велико Търново – Арбанаси“, Лайънс клуб „ Велико Търново“ , Лайънс клуб „ Велико Търново - Царевец“ и техните членове, бе да работим в полза на обществото за сплотяване и заздравяване на нашите редици. Делата на лайънс членовете бяха свързани и съобразени с потребностите на нашия регион. Мотото „НИЕ СЛУЖИМ“ бе водещо в нашата работа.

Клубовете от зона „Янтра“ работеха заедно в повечето мероприятия.

 1. През месец юли Лайънс клубовете – „Велико Търново“, „ Велико Търново - Царевец“ и „Велико Търново – Арбанаси“, се организираха в акция за подпомагане на хората пострадали в региона от наводненията – гр. Килифарево, Дебелец и Велико Търново и селата Церова кория и Пчелище. Бяха раздадени помощи, закупени с парите пристигнали от ОУБРУК САЩ: 200 спални комплекта, 40 възглавници и 16 одеяла на цена 3 500 USD. Със събраната сума от трите клуба - „Велико Търново“, „ Велико Търново - Царевец“ и „Велико Търново – Арбанаси“, и даренията от Лайънс клуб „Диамант“ - София и Лайънс клуб „Габрово“ – 3 500 лв. бяха закупени и дарени още 30 шалтета, 12 спални и 2 скрина. Дарителската акция бе отразена от общинското радио и телевизия и месния печат – в-к „Борба“ и в-к„Янтра - днес“-

Лайънс клуб „Габрово“ също оказа помощ на пострадалите от наводненията в село Враниловци, община Габрово – закупени и дарени бяха готварски печки, перални и гардероби. Трите Лайънс клуба от Велико Търново дариха на Лайънс клуб „Габрово“ 350 лв. във връзка с наводненията в Габровския регион.

 1. Другото съвместно мероприятие на четирите клуба от зона „Янтра“ бе свързано с 15 октомври 2014г. - Международния ден на „Белия Бастун“. На този ден „Териториалната организация на слепите - Велико Търново“ отбеляза 35 години от своето създаване. По този случай организацията на слепите заедно с лайънс клубовете отбелязаха празника си с редица мероприятия:

 • Регионален турнир по табла

 • Регионален турнир по шах

с участници - спортисти от „Териториалната организация на слепите“ – Габрово, Дряново, Велико Търново и Горна Оряховица. Спонсори на турнира по табла - Лайънс клуб „Габрово“ – 180 лв. Спонсори на турнира по шах - Лайънс клуб – „Велико Търново“ – 200лв.

На 15 октомври 2014 бе тържествения концерт по случай 35 – годишнината на „Териториалната организация на слепите - Велико Търново“. Доклад бе изнесен от председателят на организацията Ненчо Обретенов, а приветствие към гостите и незрящите участници в концерта - вокални групи поднеси председателят на зона „Янтра“ - ДИСТРИКТ 130 БЪЛГАРИЯ – Дешка Димитрова. Спонсори на почерпката за участниците и гостите на концерта бе Лайънс клуб „Велико Търново – Царевец“ – 200лв, а на обяда Лайънс клуб „Велико Търново – Арбанаси“ – 250лв. Всички тези мероприятия бяха отразени от медиите.

 1. Лайънс клубовете от Велико Търново участваха в организацията и провеждането на Коледен бал в гр. Велико Търново по инициатива на кмета Даниел Панов. Събраните средства 6 377 лв. бяха дадени на 7 талантливи деца, като награда за постиженията им в областта на науката – участвали в национални и международни конкурси ученици от Велико Търново.

 2. Клубовете от Велико Търново взеха участие при организиране и провеждане на дарителска кампания в магазините на МЕТРО – „Сподели и помогни“. Събраните продукти на стойност около 2 000 лв. бяха дарени на „Дома за деца, лишени от родителска грижа „Пеньо и Мария Велкови““ – Велико Търново. А дамите от Лайънс клуб „Велико Търново – Царевец“ допълнително дариха сладкиши от фирма „Кармела“ на децата от дома.

 3. Лайънс клубовете от Велико Търново участваха в дарителската кампания и в откриването на детската площадка за деца със специални потребности в парк „Марно поле“ - гр. Велико Търново, която бе открита през месец декември 2014г.

 4. Клубовете от зона „Янтра“ и техните членове бяха в подкрепа на проекти и традиционни благотворителни балове на колеги от други градове ЛК Несебър, ЛК Плевен, ЛК Варна, ЛК Русе, ЛК Силистра, ЛК Стара Загора, ЛК Пловдив, ЛК Панагюрище и други.

Освен общите мероприятия и съвместната им работа клубовете от зона „ Янтра“ работиха и поотделно и направиха редица мероприятия за заздравяване на своите редици и в полза на обществото.

 1. ЛК Габрово –

 • Парична помощ за следването в Германия на Христо Женилов, отличник от Априловска Гимназия.

 • Изплащане на стипендии за месец октомври, ноември и декември на Андриян Александров – талантливо дете в неравностойно положение, ученик в ПМГ – Габрово

 • Брандиране на втори автобус от градския транспорт на гр. Габрово с логото на Лайънс клуба

 • Организиране и спонсориране с материали за рисуване на двудневен пленер и награждаване на участниците от Габрово в Лайънс конкурса – „Плакат за мир“. Рисунка на участник от Габрово спечели голяма награда на международно ниво.

 • Работна среща и тържество в Габрово с кръстниците от ЛК Аалст – Белгия.

 • Коледно дарение – помощ за изхранване на бездомни и безпризорни хора за една седмица.

 • Подготовка за честване 5 години ЛК Габрово и подготовка за чартиране на Лео Клуб


 

 1. ЛК „Велико Търново“ – мъжки

 • Организиране и провеждане на очни профилактични прегледи на деца от 7 до 16 годишна възраст в „Очна клиника Света Петка“ във Велико Търново и „Очен медицински център Визус“ гр. Горна Оряховица.

 • Включване в дарителската акция организирана за децата на починалия машинист при влаковата катастрофа по линията София – Кардам в гр. Горна Оряховица.

 1. ЛК „Велико Търново – Арбанаси“ – смесен

 • Подпомагане на 12-тия международен конкурс за млади изпълнители на популярни песни „Сребърна Янтра“ – Велико Търново, на стойност 220 лв.

 • Подпомагане с хранителни продукти незрящите от Дома за хора с увреждани с. Пчелище по случай празника „Ден на белия бастун“ на стойност 142 лв.

 • Подпомагане с хранителни продукти на незрящите от Велико Търново,по случай „Деня на християнското семейство“ на 1-ви ноември 2014г. на стойност 193 лв.

 1. ЛК „Велико Търново – Царевец“ – дамски

 • Дарението от принцеса Теофана фон Заксен от Германия – 5бр. проходилки , дамите от клуба го предоставиха на Неврологично отделение при МОБАЛ“ Д-р Стефан Черкезов“ – 3бр., в Старческия дом „Венета Ботева“ Велико Търново – 1бр. и Отделение за физикална и рехабилитационна медицина при МБАЛ“Проф. Д-р Параскев Стоянов“ гр. Ловеч – 1бр. проходилка.

 • Дамите дариха един брой телевизор на Неврологично отделение при МОБАЛ“ Д-р Стефан Черкезов“ гр. Велико Търново

 • Юбилеен благотворителен бал по случай 10 години от чартирането на ЛК „Велико Търново – Царевец“, събраните средства – 3 005 лв. бяха дадени за лечението на Светлин Йорданов, който благодарение на приложеното лечение успя да проходи.

 • През месец август президентът на клуба Павлинка Владева изнесе беседа за историята на женското движение във Велико Търново и дейността на ЛК „Велико Търново – Царевец“ пред участничките в Лидерска академия за девойки ГЛОУ.

 • Дамският клуб традиционно дава своята награда на Международния конкурс за оперно и джаз пеене „Короната на Търновград“. През месец октомври беше награден с картина, номинирания на Първо място за оперно пеене студент в Консерваторията – Емил Василев.

 • ЛК „Велико Търново – Царевец“ работи с незрящите от Сдружение „ Човещина“ Горна Оряховица. Организирани бяха спортни състезания – риболов и им беше изнесена беседа за коледните и новогодишни празници в България и по света, като незрящите бяха почерпени с коледни сладки от фирма „АНИЕЛ.“

 • На 15-ти януари 2015 в Народната библиотека беше представен художествения филм „Ирина“. Дамският ЛК беше спонсор на мероприятието.


 


 


 

Всички тези добри дела, които извършиха ЛК от зона „Янтра“ и техните членове, носеха в сърцата на хората удовлетворение и радост.

ПРИЯТЕЛИ, Нека и за в бъдеще това което правим да осмисля живота ни. Да намерим място в сърцето си за доброта. Да имаме време и желание да доставяме радост. Да имаме сърца да виждаме радостта или болката в нечии очи. Да се постараем да бъдем добри в това, което правим и най-вече ДОБРИ ХОРА!


 


 

ДИСТРИКТ 130 БЪЛГАРИЯ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЗОНА“ЯНТРА“

ДЕШКА ДИМИТРОВА

Коментари (0)

Вашият коментар :