Лайънс клуб Габрово завърши Международен проект за подпомагане на хора с увреждания

Соня Корназова14:08, 18.05.2016г. | Прочетена : 2187

През 2015г. Лайънс клуб Габрово, заедно с Лайънс клуб Аалст Белгия, се включи в изпълнението на международен проект: „Работилница за млади възрастни с ментални увреждания“, финансиран от Провинция Източна Фландрия, Белгия. Идеята за реализиране на проекта е на Вили Ван Импе - Почетен Консул на България в Източна Фландрия, който е приятел на нашия клуб. Във финансирането на проекта се включи и белгийската фондация "Хора в помощ на България: Аалст- Габрово".

 

Проектът се състои от две основни фази: през м. октомври 2015г. в гр. Аалст, Белгия гостуваха пет потребители и четирима специалисти от Дневен център за възрастни хора с увреждания в град Габрово. В първата фаза на проекта гостуващите българи, заедно с групата от белгийското училище за младежи с увреждания „Хоризонт“ една седмица участваха в работни ателиета. В пътуването на българската група се включи и президента на Лайънс клуб Габрово – Евгения Стефанова, която лично участва в цялата организация и осъществяване на проекта. На 16 октомври в гр. Аалст се проведе пресконференция, на която официални гости са Н.П. Веселин Вълканов – Посланик на Република България в Кралство Белгия; г-н Karim Van Overmeire - Зам.-кмет на Община Аалст и г- жа Ann Van de Steen - Зам.-кмет на Община Аалст. Участниците са приветствани от Н.П Веселин Вълканов - Посланика на Република България в Кралство Белгия. Той изрази всеобщото задоволство от реализацията на този проект и лично поздрави всеки участник в него.
Втората част на проекта се осъществи от 18 до 22 април 2016г. в гр. Габрово с пристигането на група от шест младежи с увреждания и трима специалисти от белгийския Дневен център за хора с увреждания в град Аалст. Една седмица групата общо работи в творчески ателиета, рисува, изработва сувенири.

 

Освен с финансиране, нашият клуб участва активно в дейностите на Дневния център за хора с увреждания в Габрово. Всички гости от Белгия бяха впечатлени от топлото посрещане на българите, от красивата природа и от фолклора на България. Направихме обща вечер с изпълнения на народни танци.

 

Осъществяването на този вълнуващ проект постигна целта си за развиване потенциала на лицата в неравностойно положение, насърчаване и развиване на самостоятелни умения в нова обстановка с подкрепяща среда.

 

Благодарим на нашите приятели от Белгия за съвместната работа. Имаме нови идеи за продължаване на проекта и през следващата година.

 

Коментари


facebook twitter rss rss  

Предстоящи събития
Събота, 23 Февруари 2019, 09:30
Дистрикт 130 - България
ОБЩО СЪБРАНИЕ НА АЛК ДИСТРИКТ 130 - БЪЛГАРИЯ
Петък, 15 Март 2019
ЛК Стара Загора - Августа
Пролетен благотворителен бал на ЛК СТ. Загора Августа
Събота, 16 Март 2019
ЛК Панагюрище
Градско състезание БУКВОПЛЕТ - гр. Панагюрище
Неделя, 17 Март 2019
ЛК Пловдив - Евридика
Градско състезание БУКВОПЛЕТ - гр. Пловдив
Неделя, 24 Март 2019, 10:00
ЛК Русе - Север
Градско състезание БУКВОПЛЕТ - гр. Русе
Петък, 29 Март 2019, 19:00
ЛК Габрово
Дарителска вечер на ЛК Габрово
Събота, 30 Март 2019
ЛК Бургас - Виа Понтика
Пролетен благотворителен бал в Бургас
Събота, 11 Май 2019, 19:00
ЛК Русе - Север
Благотворителна вечер БУКВОПЛЕТ 2019
Неделя, 12 Май 2019, 10:00
Дистрикт 130 - България
НАЦИОНАЛЕН ФИНАЛ НА КАМПАНИЯТА БУКВОПЛЕТ 2019
Събота, 18 Май 2019
Дистрикт 130 - България
НАЦИОНАЛНА КОНВЕНЦИЯ