Кратка история на Лайънс движението

LIONS CLUBS INTERNATIONAL – ТРИУМФ НА ЕДНА ИДЕЯ

През 1917 един чикагски застрахователен агент на име Мелвин Джоунс убедил своя обеден клуб – “Бизнес кръга” от Чикаго, че клубът трябва да се съюзи заедно с други независими клубове, за да формират една национална организация, която да бъде посветена не само в изграждането на бизнес и социална мрежа, но и на утвърждаването на общността като цяло. Сред групите, които били поканени била и Асоциацията на Лайънс Клубовете с председател д-р В. Р. Уудс и главна квартира в Евънсвил, Индиана. По време на срещата – 7 юни вече съществували няколко Лайънс клубове, като някои от тях били учредени през 1916 г.
 

Мелвин Джоунс
(1879-1961)
Основател на LIONS CLUB INTERNATIONAL

 

 

 

 

 

 

 

 
Запазеното работно място
на Мелвин Джоунс
 
“Бизнес кръга” и другите клубове се споразумели да се обединят под името Lions и през октомври в Далас, Тексас бил свикан конгрес. 36 делегати представляващи 22 клуба от девет страни определили името “Lions Clubs” и избрали Уудс за първия президент. Водещата сила и основател Джоунс бил избран за действащ секретар. Джоунс започнал дейността си, която приключила чак със смъртта му през 1961 г.
 
 
 

Основателите на Лайънс клуб пред "лъвската" статуя
пред Музея на изкуствата в Чикаго

Конгресът също така започнал да дефинира каква трябва да стане Асоциацията. Били приети Конституция и Устав, цветовете пурпурно лилаво и златно, и бил даден старт на Целите на Лайънс Клубовете, а така също и Код на Етиката.
Трябва да се отбележи, че въпреки материализма на века, Целите и Етиката насърчили членовете на Лайънс да служат без печалба и да поддържат най-високите стандарти на поведение в бизнеса и в професиите си.
Водачите на общността скоро започнали да организират клубове в целите Съединени Американски Щати. Асоциацията става “Международна” с формирането на клуб в Уиндзор, Онтарио, Канада през 1920 г. Клубове са организирани по-късно в Мексико, Китай и Куба. През 1927 членовете възлизат на 60000 в 1183 клуба.
 
 
Настоящата сграда на Лайънс Интернешънъл в Оук Брук, Илинойс, САЩ
 
През 1935 г. Панама става домакин на първия клуб в Централна Америка; първият клуб в Южна Америка е учреден в Колумбия през следващата година. Първо Швеция, а след това и Франция вкарват Европа в Асоциацията през 1948 г. Япония е имала клубове още през 1952 г., а така наречения “Източен блок” е “отблокиран” през 1989 г. с учредяването на клубове в Унгария, Полша и Естония. През 1990 е чартиран клуб в Москва, а днес повече от 100 клуба демонстрират много добро ниво на служба за обществото в страни, които преди това са били затворени за благотворителни акции.
 

LIONS - НАД 100 ГОДИНИ ХУМАНИТАРНИ ДЕЙНОСТИ

1,4 млн Lions членове по света в 47 000 Lions клуба в над 200 страни и региони
Мисия: Да вдъхновява доброволци за дейности в полза на своите общности, да организира и подкрепя хуманитарни дейности, да опазва мира и насърчава разбирателството чрез Lions клубовете по света.
Визия: Да бъде глобален лидер в хуманитарните и благотворителни дейности в полза на обществото.

1917: Началото на Lions Clubs International
В отговор на социалните проблеми след Първата Световна война и бързата индустриализация, чикагският бизнесмен, застрахователен агент Мелвин Джоунс отправя покана към различни бизнес-клубове от разни части на САЩ за среща, на която се учредява Асоциацията на Лайънс Клубовете.

1920: Lions става Международна организация
Само три години след учредяването си Lions International става международна организация със създаването на Border Cities Lions клуб в Уиндзор, Канада. По това време Lions имат 6 400 члена в 23 щата на САЩ.

1925: „Рицари на незрящите“
Хелън Келър в обръщението си към Lions на Международната Конвенция в Кедър Пойнт, Охайо, САЩ предизвиква членовете да станат „рицари на слепите в битката им срещу мрака“. Това поставя началото на стогодишна мисия за подобряване живота на милиони хора по света чрез дейности, свързани с опазване и грижи за зрението.

1945: Обединени Нации
Lions и представители от 46 нации от цял свят се събират за създаването на Неправителствената секция на Обединените Нации (UN), като затвърждават усилията на LCI за „сигурен и траен мир по света“. Днес Lions продължава да работи съвместно с ООН и заедно честват ежегодно Деня на Lions в ООН.

1957: Leo клубове
Програмата Leo е създадена, за да дава възможност на младежите по света за персонално развитие чрез доброволчество. Днес има над 175 000 Leo членове в 7 000 клуба в над 140 страни по света.

1968: Учредяване на Фондация Lions Clubs International
С мисия „да подкрепя усилията на Lions клубовете и партньорите в дейността им в служба на обществото по места и в световен мащаб, да дава надежда и подобрява качеството на живот чрез хуманитарни проекти, дейности и грантове.“ До днес LCIF е разпределила грантове за повече от 1 млрд USD.

1990: Кампанията SightFirst – Зрението на първо място
Lions инициира кампания за възстановяване на зрението и за предпазване от слепота в световен мащаб. С общи усилия за каузата са събрани над 346 млн. USD, а през втория етап на кампанията от 2005 г. са събрани още 205 млн. USD.

2017: Lions чества 100 години
Стогодишнината в служба за местните общности и в световен мащаб се отбелязва на Международната Юбилейна Конвенция на LCI в Чикаго, Илинойс, САЩ – в същия град, където започва историята на Асоциацията.