Фондация `Очи на четири лапи` - българското училище за кучета водачи и Лайънс клуб София Витоша организираха `ВЕЧЕРЯ НА ТЪМНО` в ресторант `Н

Станислав Сираков - Дистрикт управител на Дистрикт 130 - България запозна присъстващите с мисията на лайънс движенито в подкрепа на незрящ

Основната цел на събитието беше да провокира институциите в България  предлагащи обществени услуги,  за регламентираното право на свободен достъп на слепи хора с кучета водачи. България е сред европейските държави, в които правото на свободен достъп на слепи хора с кучета водачи на всички места за обществено ползване и във всички видове обществен транспорт е регламентирано по закон (ЗИХУ чл.34 и чл.38).

За съжаление законът не се познава и не се спазва безусловно, което води до реални ограничения на независимата мобилност, която кучето водач осигурява на своя стопанин.

 

Кои са най-често срещаните проблеми?

  • Хотелите – не настаняват слепи хора с кучета водачи с аргументи, че политиката на хотела не позволява прием с кучета. Кучето водач не е домашен любимец, то е служебно куче.
  • Магазини – не допускат слепи хора с кучета водачи с аргумента, че ще бъдат санкционирани от санитарните инспектори или, че кучето ще притеснява клиентите и може да нанесе щети на стоките. Докато е на работа кучето водач е под пълния контрол на стопанина си.
  • Банки, ресторанти, кафенета, аптеки – не допускат на основание „политика на собствениците”, хигиенни съображения, недоволство на клиентите и други. Кучето водач е здраво и безопасно за средата, няма да ухапе никого, няма да внесе повече кал от човешките обувки, няма да изяде пържолите на клиентите, няма да обезпокои никого с присъствието си.
  • Междуградските превозвачи (автобусни линии и маршрутни таксита) – отказва се достъп на основание политика на компанията, вътрешни наредби за недопускане на животни поради презумпцията за недоволство от страна на останалите пътници. Кучето водач е здраво и безопасно за средата, то е обучено да пътува във всички видове обществен транспорт, без да причинява неудобства с присъствието си.

Организаторите поставиха “специалните гости” - представители на министерства, общинска администрация, фирми, банки, неправителствени организации в екстремна ситуация. Накараха ги да съпреживеят част от житейската реалност на слепите хора. В абсолютна тъмнина, в компанията на незрящи хора с кучета водачи, те се опитаха да се хранят и общуват помежду си. Разбраха и осъзнаха проблемите с достъпа и независимата мобилност на слепия човек. Това преживяване допълнително ще ги мотивира да вземат отговорни решения за избягване на случаите на дискриминация, несъвместими с демократичните ценности на нашето общество.

 

Професионално обучените кучета водачи показаха завидни умения да реагират на команди, да се приспособяват към всяка обстановка, както и да полагат  грижи за своите стопани. На гостите беше представен и  специален стикер, оказващ правото на слепите хора да влизат безпрепятствено на публични места. Той е качен на сайта на кампанията www.otvoriochi.com и може да бъде свален от всички съпричастни.

 

Инициативата е част от проекта „ Отвори очи за свободен достъп на слепи хора с кучета водачи”, съфинансиран от ФСЗ.  Той предвижда поредица от събития, целящи публичност, информираност и разширяване на подкрепата за социално включване чрез свободно право на достъп на слепи хора с кучета водачи. 

Коментари (0)

Вашият коментар :