МАРТ – МЕСЕЦ НА ЛАЙЪНС АКЦИИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЖИЗНЕНАТА СРЕДА

Идеи за проекти,свързани с опазване на околната среда!

„Лайънс Интернешънъл отчита дълбокото въздействие на човешката дейност върху всички взаимосвързани компоненти на природната среда, особено това на урбанизацията с висока плътност, индустриалната експанзия, експлоатацията на природните ресурси, както последните технологични достижения. Асоциацията признава изключителната важност на възстановяването и поддържането на качеството на околната среда за цялостното благосъстояние и развитие на човека. Лайънс Интернешънъл утвърждава като постоянно действаща своя политика стремежът към общо благосъстояние чрез дейности за създаване и поддържане на условия, при които човек и природа да съществуват в продуктивна хармония и да отговарят на социалните, икономическите и другите потребности на сегашните и бъдещите поколения на човечеството.

 

Постигането на тази цел изисква гражданите и общностите, предприятията и институциита на всички нива да поемат отговорност и всички се включат със съответен дял в общите усилия. Хората и техните организаци във всички социални области са тези, които ще определят характера на жизнената среда на бъдещето. Органите на местното самоуправление и националните правителства следва да поемат тежестта за мащабни екологични политики и действия в рамките на техните юрисдикции. Независимо дали са с регионален или глобален обхват, екологичните проблеми имат международен ефект и изискват широко междуправителствено сътрудничество и действия от страна на международните организации в името на общия интерес.

 

Лайънс движението е една от тези международни организации, които трябва да се присъединят към усилията за опазване и подобряване на околната среда на човека, за благото на всички хора и за тяхното потомство.”

 

Така гласи Декларацията на Съвета на директорите на Лайънс Интернешънъл от м. октомври 1972 год., дала началото на програма Околна среда на МАЛК.

 

Инициативата „Лайънс горичка” стартира преди 10 години на триангуларната точка на София. Днес сигурно се броят на пръстите на едната ръка градовете в България, където има Лайънс клуб, а няма Лайънс дръвче или градинка. Залесяването е само един от начините да заживеем на по-добро място. Ние имаме опит в много други - от почистване на паркове и градини, акции за рециклиране, еко-образователни мероприятия до промяна в начина, по който вършим рутинни дейности.

Настъпващият месец е точното време да се поздравим с ЧЕСТИТА БАБА МАРТА, а после да запретнем ръкави по Лайънски със съзнанието, че нашите действия днес определят характера на жизнената среда на бъдещите поколения.

 

Виж приложения файл!

Коментари (0)

Вашият коментар :