Брошура на ЛК Ст.Загора Августа за Световния ден на диабета

По повод Световния ден на диабета, 14 ноември, подготвихме кратка информативна брошура, описваща някои от признаците на тази обществено значима болест, увеличаваща все повече своето разпространение.

В България от диабет страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Хроничното заболяване придобива големи мащаби - от него страдат над 360 милиона души в света. Ежегодно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост и др. Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки и с висока цена както за отделната личност, така и за цялото общество. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.

1000 брошури на ЛК Стара Загора Августа бяха раздадени в Парк Аязмото, както и на значими обществени места в града, а поводът бе използван от членовете на клуба и за полезна и приятна разходка на открито в Световния ден на диабета, за да заострят вниманието на обществеността към по-здравословен начин на живот.

Коментари (0)

Вашият коментар :