В „Стефан Караджа” – на опашка да месят хляб

16 октомври - Световен ден за борба с глада

Майсторът хлебар Димитър Йолтов направи показно пред децата с увреждания по повод Световния ден за борба с глада. Толкова сте старателни, че директно ви взимам при мен за помощници. Ако и моите работници бяха толкова изпълнителни…, обръща се към децата от Помощно училище „Стефан Караджа” майсторът хлебар Димитър Йолтов, докато обяснява какви продукти трябва да се смесят, за да се получи тесто за хляб. Инициативата за показното занимание, подкрепена от „Лайънс клуб Пловдив - Филипополис“ и БМЧК, бе по повод 16 октомври – Световен ден за борба с глада.

За втора поредна година ненадминатият майстор, който прави най-вкусните бейгъли в Пловдив, гостува на децата с увреждания, които сложиха белите престилки и мигом станаха негово помощници в открития урок.

Първо трябва да си измиете добре ръцете и тогава ще започнем, предупреждава децата хлебарят, след което смесва брашното с разтворена във вода мая. Децата от професионалната паралелка по готварство, които истински се вживяха в ролята на негови асистенти, добавиха щипка сол и захар по инструкции на майстора, както и хладка вода към сместа. Някои от учениците с множество увреждания за първи път докосваха брашно и нямаха търпение да заемат място на масата до хлебаря.

Днес ще ви покажа как се меси хляб, а един ден някои от вас могат да изберат този занаят. Това е чудесна професия, но се иска много старание. Знаете ли защо се слага мая – за да бухне по-лесно тестото, опита се да обясни на достъпен за децата език Митко.  От оформеното тесто той раздаде по едно топче на всяко дете. Участниците в хлебната работилница започнаха с истинска радост и усърдие да изпълняват заръките на майстора. Майсторът си спечели бурни ръкопляскани, след като показа как се прави плетеница от тесто, мини кроасани, рогчета и питки.

Собственикът на една от най-популярните пловдивски пекарни „Бейкъри арт“, който е член на Българската гилдия на хлебарите, не дойде с празни ръце на открития урок, а с току-що излязъл от фурната хляб, за да усетят децата истинския аромат и да вкусят от неговите изобретения. Наред с традиционния, той прави и бутиков хлябов с нахут, маслини, спанак, картофи, земеделски, пълнозърнест.  Членовете от Лайънс клуб „Пловдив – Филипополис“  пък изненадаха децата с огромна сусамена почага, приготвени, разбира се, пак в пекарната на 35-годишния майстор.

 

Коментари (0)

Вашият коментар :