Виктор Петров от Русе е победителят в конкурса „Плакат на Мира“ на Lions Clubs International за България

11-годишният Виктор Николаев Петров, ученик в VI клас, възпитаник на школата по рисуване към Общински Детски Център за култура и изкуство в гр. Русе, направи важна крачка по пътя към международната си известност като художник, след като спечели Голямата награда в националния кръг на международния конкурс „Плакат на Мира“, организиран от Асоциацията на Лайънс Клубовете Дистрикт 130 в България.

 

Плакатът на Виктор Петров е сред творбите на над 600 000 участници от над 80 страни от цял свят, които ежегодно се състезават в конкурса на Lions Clubs International Peace Poster”, Плакат на Мира. Lions Clubs International организира за 33-та поредна година превърналия се в традиция международен конкурс за рисунки на деца на възраст от 11 до 13 години, за да подчертае значението на мира за младите хора по света.

 

Творбата на Виктор е сред излъчените от Лайънс Клуб Русе Сексагинта-Приста и спечели със своята оригиналност, художествени достойнства и отлично изразяване на темата, която тази година е: „Постигаме Мир чрез Дейности” (Peace Trough Service). С нея Lions напомнят на света, че чрез дейностите и службата си в полза на обществото можем да даряваме и получаваме толкова много – радост, добрина, надежда и МИР. Тази година в конкурса децата имаха възможност да изразят своето виждане за мира през призмата на доброволческите дейности и службата в полза на обществото.

 

Състезанието бе между 20 претенденти от цялата страна, победили в регионалните конкурси на Лайънс клубовете в Габрово, Свиленград, Търговище, Панагюрище, Бургас и Стара Загора. Рисунките оцени жури в състав: Анелия Кънева, управител на АЛК Д130 България, инж. Стефан Георгиев, дългогодишен координатор на конкурса от гр.Варна и художниците Тошо Стефанов, Слави Славов, Юлия Славова, Милен Алагенски, председател на СБХ в Стара Загора с любезното съдействие на Искра Иванова, ръководител на Център за подкрепа и личностно развитие към Община Стара Загора.

 

Ето и класирането:

Голямата награда 300 лв: Виктор Николаев Петров, гр. Русе;

1-ва награда 250 лв: Вяра Пламенова Пенчева, 11 г. от Габрово;

2-ра награда 200 лв: Яна Дамянова Георгиева, 11 г. от Свиленград;

3-та награда 150 лв: Михаил Стоянов Янев, 11 г. от Русе;

Поощрителна награда за най-много харесвания в социалните мрежи получи Кристина Пламенова Георгиева от Попово.

 

Анелия Кънева, управител на АЛК Д130 България и председател на журито сподели, че е впечатлена от изразяването и креативността на учениците. „Видно е, че тези млади хора имат силни идеи какво означава мирът за тях. Гордея се, че заедно с Лайънс приятелите от страната успяхме да им дадем възможност да споделят своите гледни точки. Плакатът на Виктор Петров от Русе ще бъде изпратен до централата на LCI, за да продължи участието си в международното ниво на конкурса и му желаем успех!“

Победителите в националния конкурс „Плакат на Мира“ 2020-21 ще получат наградите си скоро, а творбите им ще бъдат популяризирани на националните Лайънс инициативи и платформи.

На международното ниво се очаква съдии от средите на изкуството, активисти за мир, младежки организации, образование и медии да изберат един носител на голямата награда и 23 поощрителни награди. Победителят в международния конкурс по традиция участва в Деня на Lions в Организацията на Обединените нации (20 март 2021, New York, USA) за церемония по награждаване, на която ще получи плакет и парична награда 5 000 USD.

Останалите 23-ма победители от международното състезание ще получат парични награди в размер на 500 USD и сертификат. Творбите на финалистите ще бъдат изложени на обществени места през цялата година.

 

 

Творбите на предходните носители на голямата награда в международния конкурс могат да се видят тук.

 

Lions Clubs International е най-голямата световна хуманитарна организация с над 1,39 милиона члена в 210 страни и географски региони от целия свят. От 1917 година Лайънс клубовете оказват помощ и грижа за незрящи, хора с нарушено зрение и диабет, и са отдадени на обществено-полезни дейности, опазване на околната среда и подкрепа на младежи.

Коментари (0)

Вашият коментар :