Българските Lions помагат на пострадалите от земетресенията в Хърватия

След серията опустошителни земетресения в Република Хърватска през последните дни на 2021, тамошните Лайънс членове и клубове организираха кампания за помощ на пострадалите. Освен загиналите 7 и около 30 пострадали, много къщи и стари сгради са разрушени и проблемът е голям за много хора, които са останали без домове посред зима. Ситуацията продължава да е драматична заради продължаващите трусове. Хора нощуват в автомобилите си или в импровизирани навеси и палатки, сред студ и кал.

Кабинетът на Lions Дистрикт 126 Хърватия начело с дистрикт-управителя г-жа Винка Митрович в онлайн среща с участието на Лайънс лидери и дистрикт-управители от Европа почетоха жертвите и дискутираха как най-ефективно да помогнат (с временни контейнери, кемпери, отопление, вода, храна и др.). Грант  в размер на 10 000 USD за спешна помощ отпуска Фондацията на Lions Clubs International. На призива за помощ откликнаха и Лайънс от България: Асоциацията на Лайънс Клубовете Дистрикт 130 България преведе 1200 EUR, а сумата ще се увеличи с очаквани дарения от ЛК Стара Загора Августа, ЛК Велико Търново, както и от други клубове и Lions членове. Финансова помощ ще предоставят и Лайънс от Австрия, Словения, Великобритания, Германия, Румъния и Северна Македония.

Лайънс Дистрикт 130 поддържа приятелски отношения с всички съседни Лайънс Дистрикти и традиционно ги подпомага при кризисни ситуации – през 2016-2017 г. бяха дарени 1000 EUR на Дистрикт 132 Северна Македония за пострадалите от наводненията, през 2018-2019 г. бе отпуснато дарение на 1000 EUR за пострадалите от пожарите в Дистрикт 117А Гърция.

Специалната банкова сметка за дарения към Дистрикт 126 Хърватия в помощ на пострадалите от земетресенията:

LIONS DISTRIKT 126 HRVATSKA 

Bank: Privredna Banka Zagreb, in Zagreb

IBAN: HR3823400091510243179; SWIFT (BIC):  PBZGHR2X

 

Ето какво споделя  Лайънс Златко Янкович-Милош от името на приятелите от Хърватия:

Хора, сърцето ми е голямо колкото къща! Нашите приятели Lions от цяла Европа изпращат големи дарения до нашия Lions District 126 и ... МНОГО БЛАГОДАРИМ... Сега се показва силата на нашата организация, сега можете да видите защо Lions има смисъл и защо е хубаво да принадлежите към организация като тази.

Имаме надежда, че благодарение на даренията на нашите хърватски лъвове и лъвове от Европа и света 12-15 семейства скоро ще имат мобилен временен дом, а по-късно и постоянен покрив над главите. Единият вече бе монтиран в четвъртък, други 4 - в неделя, а останалите се насочват към Глина, Петриня, Маджура и разрушени от земетресението села.

Горд съм, че съм Lions и се радвам, че съм част от тази организация, която помага там, където е необходима помощ! Бъдете горди със себе си, скъпи Лайънс на Хърватия и Европа, правейки велики неща сега, когато е необходимо ..... БЛАГОДАРЯ и ви обичам ....

 

Където има нужда, там са и Lions! Солидарността и сплотеността нямат граници.

Коментари (0)

Вашият коментар :