Lions от България тръгват на експедиция до Mount Kenya

 

18 дами от Lions International, представляващи Италия, Великобритания, Швейцария, България, Румъния, Холандия, Дания, Русия, Полша, Непал, ОАЕ, Кения, САЩ, Австрия, Белгия, Германия, Украйна и Австралия обединяват сили да покорят връх Ленана в планината Кения (4985 m) в края на август 2023, за да повишат осведомеността и съберат средства в защита на деца с увреждания, незрящи и албиноси в Танзания, които поради суеверия са подложени на мъчения и лишени от нормално детство и достъп до образование.

Смелите Lions дами споделят обща връзка в любовта и грижата си към децата и заедно с Фондацията на Lions International (LCIF) с тази поредна експедиция “Kili4Kids“ имат за цел да съберат 100 000 долара за създаване на сигурно място за децата в Танзания в училище Mwereni, град Моши, което е едновременно дневно училище и интернат в едно. 640 деца посещават училището, от които 15% с увреждания, здравословни проблеми и/или недъзи като слепота, албинизъм и др. Училището Mwereni е единственото училище в Танзания, което приема деца със заболяването, наречено „Xerodema Pigmentosum“ и инфраструктурата му е пред разпад, защото минималните налични средства отиват за храна и обучение на децата, но нищо не се прави за нормални жизнени условия в сградите – липсват елементарни битови условия в санитарните, спалните и общите помещения.

През 2019 г. първата дамска Lions експедиция Kili4Kids изкачи Килиманджаро, за да събере средства за създаването на център за уязвими деца в Кения – Амрита Център. В подкрепа на проекта се включиха българина Мартин Петров, който последва дамите и изкачи Килиманджаро през февруари 2022. Помощ оказаха и членовете на Lions New Voices Европа, с участието на Анелия Кънева, които мобилизираха усилията на дарителите и в рамките на два месеца бяха събрани всички нужни средства. Сега центърът в Амрита е завършен и предстои да бъде открит на 2 септември в присъствието на дамите от втората експедиция, членове на New Voices Европа и поддръжниците на Kili4Kids и председателя на Lions Clubs International Foundation Браян Шиън. Българите Lion Мартин Петров, дъщеря му Leo Кристина и Lion Анелия Кънева ще участват в експедицията и очакват подкрепа от партньори, приятели и дарители.

Слоганът на кампанията и мото на българското участие в нея е „Не всички можем да изкачим планина, но всички можем да променим нещата!“ Даренията се събират от Lions Clubs International Foundation (LCIF) директно на www.lionsclubs.org/kiliforkids . Подробности за каузата, подготовката на експедицията и кампанията можете да следите на https://kili4kids.org/ и https://www.facebook.com/NewVoicesK4K, https://www.facebook.com/profile.php?id=100094887595633.

Стъпка по стъпка към върха, Lions и Leo за пореден път демонстрират, че заедно и с общи усилия можем да променяме света и правим живота около нас по-добър.

 

Мартин Петров е управляващ директор на производствена компания във Видин с над 250 служители, паст президент на Лайънс клуб Видин, член на Лайънс Филиал „Дунавски Братя“, възпитаник на Американския университет в България. През 2021г. той развя знамето на националната кауза „България срещу диабета“ от покрива на Европа и покори кавказкия първенец Елбрус (5642м). Година по-рано той покори най-смъртоносния връх на стария континент Монбан (4810 м) в Алпите, а през 2022 изкачи Килиманджаро (5895 м). Носител е на специалния приз на името на алпиниста Атанас Скатов от Туристическо дружество „Бонония“ и на отличието Melvin Jones Fellow.

 

Анелия Кънева е съдружник в Оптиком ООД,  Регионален Lions Лидер за Централна и Източна Европа, Паст Дистрикт Управител 2020-21 на Асоциация на Лайънс Клубовете в България, член на Lions New Voices Европа и на Лайънс клуб Стара Загора – Августа. Носител на Melvin Jones Fellow и медали за лидерство и принос за развитието на Lions International.

 

LIONS International е най-голямата и най-ефективната международна благотворителна организация в служба на обществото, с повече от 1,4 млн. членове по целия свят, които независимо от език и религия са посветени на това да намират и да помагат на хора в нужда. Организирана в повече от 47 000 Лайънс клуба в над 200 страни и региони, асоциацията се гордее с над 100-годишно наследство в служба на обществото. В България Лайънс членовете са почти 900 в 43 клуба и заедно с младите си попълнения от Лео клубовете очакват своите последователи в служба на обществото. Ние Служим!

 

Коментари (0)

Вашият коментар :