Лайънс клуб Стара Загора-Тракия направи дарение в СОУ „Иван Вазов“, гр. Стара Загора за децата със здрителни проблеми и техните учители.

   

През м. Юни 2013г. на своя 10-ти Рожден ден Лайънс клуб „Стара Загора-Тракия“ организира дарителска кампания за закупуване на Брайлов дисплей за оборудване на учебен кабинет за деца със зрителни проблеми в старозагорското СОУ “Ив. Вазов”. С част от набраните средства клубът кандидатства с проект в първи Дарителски кръг пред „Обществен дарителски фонд – Стара Загора“. Подписаното на 01.08.2013г. Споразумение за целево финансиране в рамките на проект „Подкрепа на иновативни граждански инициативи в Стара Загора“, финасиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ по фонд „Социални иновации“ с подкрепата на Фондация „Америка за България“ направи възможно реализирането на тази кауза.

С отпуснатата сума по проекта в размер на 5 400лв. Лайънс клуб „Стара Загора – Тракия“ закупи Брайлов дисплей и една компютърна конфигурация, включваща компютър, монитор, мишка и клавиатура. Брайловият дисплей е електро-механично устройство, което позволява на незрящия компютърен потребител да прочита ред текст от съдържанието на екрана, т.е. използва се от потребителя вместо монитор. Текстът се показва под формата на брайлови символи. Брайловият дисплей е алтернатива на синтезаторите на реч. Закупуването на оборудването стана възможно благодарение помощта на Обществен дарителски фонд – Стара Загора и Фондация „Работилница за граждански инициативи“ по Фонд „Социални иновации“, с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.  Подобно устройство се предоставя за първи път в България в общообразователно училище.

            Втора компютърна конфигурация беше предоставена като лично дарение от Станимир Минчев, който също е член на клуба.

            Запалени от важността на каузата, членовете на Клуб „Рицари на доброто приятелство“ в Стара Загора подпомогнаха реализирането и като от своя страна дариха още два напълно оборудвани компютърни конфигурации.

Обзавеждането на този кабинет ще даде възможност деца от община Стара Загора и съседните общини от областта, със зрителни проблеми, да се обучават в масово училище в непосредствено близост до семействата си, без да се налага да пребивават продължително време в двете отдалечени специализирани училища. С това Клубът цели да се разшири подкрепата за интегрирано образование на децата с проблеми в зрението.

Коментари (0)

Вашият коментар :